Steeds meer malware verspreid uit Nederland

Nederland staat in de wereldwijde top 3 van landen die schadelijke software verspreiden. Alleen uit Rusland en de VS is meer malware afkomstig.

Dat blijkt uit een analyse van beveiligingsbedrijf Kaspersky. Nederland zou volgens hen garant staan voor 17 procent van alle verspreidde malware.

Dat is flink meer dan vorig jaar, toen nog 11,2 procent van alle malware op Nederlandse servers stond. 86 procent van alle malware wordt verspreid uit slechts tien landen. Nederland, de VS en Rusland verspreiden samen al 60 procent.

“Zonder een effectieve aanpak door justitie en hostingproviders, zal deze situatie vermoedelijk nog enkele maanden zo blijven”, waarschuwt Kaspersky.

Veilig

Opvallend is dat Nederland zelf juist een redelijk veilig land is om het internet te gebruiken. Tussen de 23 en 30 procent van alle Nederlanders kwam in het afgelopen kwartaal malware tegen op internet. In Rusland was dat maar liefst 58 procent.

De meest onveilige software is volgens Kaspersky Java, van Oracle. Dat zorgde bij 35 procent van de computergebruikers voor een kritiek beveiligingslek. Ook Adobe Flash Player en Adobe Reader staan in de top 10 van meest gevoelige software, net als QuickTime en iTunes van Apple.

Ook de beveiligingsrisico’s van Android blijven groeien. Kaspersky vond in het derde kwartaal van 2012 ruim 9000 nieuwe stukken malware. Die richten zich meestal op gebruikers van versie 2.3 (Gingerbread) en 4.0 (Ice Cream Sandwich) van het besturingssysteem.