Smartphones met Ubuntu vanaf oktober verkrijgbaar

UbuntuOSSmartphones met Ubuntu als besturingssysteem zullen vanaf oktober beschikbaar zijn.

Dat heeft Mark Shuttleworth, oprichter en CEO van Canonical, aan the Wall Street Journal laten weten. Canonical is het bedrijf achter open source besturingssysteem Ubuntu.

Een mobiele versie van Ubuntu werd eerder al aangekondigd, maar toen was nog niets bekend over toekomstige toestellen een datum van lancering. Ubuntu is gebaseerd op besturingssysteem Linux.

Het softwarepakket bestaat sinds 2004 en draait bijvoorbeeld op servers en andere infrastructuur van bedrijven. Ook kan de softeware op een pc worden geïnstalleerd.

Galaxy Nexus

De eerste Ubuntu-smartphones komen in oktober dus uit in ‘twee grote geografische markten’, aldus Shuttleworth. Hij wilde niet zeggen om welke markten het precies gaat. Hij stelt wel dat providers al interesse hebben omdat ze de macht van Apple met iOS en Google met Android willen beperken.

Bovendien maakte Shuttleworth bekend dat de mobiele variant van Ubuntu geoptimaliseerd is voor de Galaxy Nexus, een toestel van Samsung dat op een kale versie van Android draait. Het nieuwe mobiele besturingssysteem zou echter eenvoudig te installeren zijn op andere Androidapparaten.

De CEO van Canonical lijkt Ubuntu voor smartphones vooral te richten op bedrijven. Hij laat weten dat de telefoons via een dockingstation gebruikt kunnen worden in combinatie met grotere beeldschermen, dat een draadloos toetsenbord kan worden aangesloten en dat Windows-applicaties ‘gestreamd’ kunnen worden naar de telefoons.

Vooral dat laatste is een vereiste voor bedrijven die veelal met Windows-programma’s werken.

Eerder werden de minimale systeemeisen voor Ubuntu-smartphones al bekendgemaakt. De telefoons moeten minimaal een 1 GHZ Cortext A9-cpu hebben, werkgeheugen van 512 MB – hoewel 1 GB ideaal zou zijn – en er zou ten minste 4 GB aan flashgeheugen beschikbaar moeten zijn.