Router UPC

Een bepaald type router dat door UPC wordt aangeboden, de Thomson TWG870U, bevat een verborgen wifi-netwerk. Daarop kan iedereen inloggen met hetzelfde wachtwoord, dat niet door de gebruiker is aan te passen. UPC neemt maatregelen.

De Thomson TWG870U router, die UPC levert bij alle internetabonnementen vanaf 60Mbps, bevat standaard een verborgen WiFi-netwerk. Dat meldt de techsite Tweakers vandaag. Iedereen kan op dat WiFi-netwerk met dezelfde WPA-key inloggen. Het is dan niet mogelijk om andere computers te benaderen of de instellingen in de router te veranderen, maar wel om te internetten via het IP-adres van de modembezitter. De beveiligingssleutel is door de gebruiker zelf niet aan te passen.

Niet uit te schakelen
De website kwam achter het probleem met de router door een gebruiker op hun forum, die meldde dat de router van UPC standaard een tweede WiFi-netwerk met de naam ‘UPC_multimedia’ uitzendt. De SSID van dat netwerk wordt niet uitgezonden waardoor dat netwerk voor de meeste mensen onzichtbaar blijft. De nieuwssite schrijft dat de WPA-key van het netwerk vrij eenvoudig te achterhalen zou zijn, waarna het mogelijk is om verbinding te maken met alle routers van dit type. Tweakers legt niet uit hoe die sleutel te achterhalen is.

Het verborgen draadloze netwerk zou niet uit te schakelen zijn, waardoor de enige manier om van het netwerk af te komen is om WiFi in de router volledig uit te schakelen. Dat betekent echter wel dat gebruikers computers alleen bedraad of via een externe draadloze router aan kunnen sluiten.

‘Verborgen netwerk is geen fout’
Een woordvoerder van UPC meldt dat het verborgen netwerk geen fout is. Het netwerk is ingebouwd om in de toekomst ‘nieuwe mogelijkheden’ te bieden. De zegsman kan echter nog niet zeggen wat die mogelijkheden moeten inhouden. Het verborgen netwerk had volgens UPC nog niet ingeschakeld moeten zijn, maar is dat door een probleem met de firmware wel. UPC zegt dat het verborgen netwerk morgen of dit weekend uitgeschakeld zal worden met een patch.

De Thomson TWG870U wordt volgens onze informatie alleen geleverd door UPC en bij Kabelnoord-klanten met een internetabonnement via UPC.