Harddisk beveiligt en wist zichzelf

Instanties en bedrijven die met gevoelige data omspringen, hebben er graag wat voor over om hun kostbare gegevens te beschermen. Toshiba probeert het ze wat makkelijker te maken met de ‘Self-Encrypting Drive’, een harddisk die zijn data niet alleen automatisch beveiligt, maar desgewenst ook wist.

De Self-Encrypting Drive, of simpelweg SED, is een slimme harddisk die automatisch versleuteling toepast op alle data die er door de gebruiker op wordt gezet. Door middel van automatische 256-bits AES-versleuteling worden gegevens veiliggesteld voor nieuwsgierige ogen. Mocht ook dat niet voldoende blijken, dan gaat de harddisk nog een stapje verder.

Toshiba heeft de SED-harddisks uitgerust met zogeheten ‘Wipe’-technologie om in specifieke gevallen automatisch alle data ontoegankelijk te maken. De gebruiker kan zelf instellen wanneer deze techniek aan het werk mag. Zo kan de Wipe-functie aan de slag wanneer de harddisk in een ander, niet-geautoriseerd systeem wordt geplaatst, of wanneer de stroom wordt uitgeschakeld.

De nieuwe harddisklijn voorziet in harde schijven van laptopformaat (2,5 inch), met capaciteiten variërend van 160GB tot en met 640GB. Toshiba wil de zakelijke schijven van de zomer op de markt brengen. Prijzen zijn nog niet bekend.