Acer verwacht forse prijsdaling voor tablets en Ultrabooks

Acer verwacht dit jaar flinke prijsdalingen voor Ultrabooks en tablets. Aan het eind van 2012 zullen er volwaardige tablets van 299 dollar zijn en de gemiddelde prijs voor een Ultrabook ligt dan op 799 dollar.

Dat voorspelt Jim Wong, corporate president van Acer, in een interview met NU.nl tijdens de Consumer Electronics Shows (CES).

Het bedrijf is volgens Wong tot nu toe tevreden met het aandeel op de tabetmarkt. Eind 2010 stelde Acer zichzelf het doel 15 procent marktaandeel te behalen en dat streven is volgens de topman overschreden.

Wong verwacht voor 2012 verdere groei, maar denkt niet dat Acer sneller zal groeien dan de totale tabletmarkt. Het marktaandeel zal dus niet (veel) toenemen. “Veel hangt nog af van Windows 8”, aldus Wong. “Het ligt eraan wanneer we tablets kunnen gaan uitrusten met de software.”

Volgens hem zal Windows 8 de markt een boost geven. Wanneer het nieuwe systeem van Microsoft verschijnt, is echter nog niet bekend. Over het algemeen wordt uitgegaan van het derde kwartaal van 2012.

Tabletprijs

Rond die tijd moet de prijs van tablet overigens flink gedaald zijn, stelt Wong. “De huidige prijsklasse van rond de 500 dollar en daarboven blijft bestaan. Dat zullen de tablets zijn met de nieuwste en beste features en hardware, maar er zullen ook volwaardige tablets zijn voor 299 dollar.”

“Dat is nu niet het geval, behalve als er extreem mee gestunt wordt. Rond de kerst zullen er tablets te koop zijn voor een standaardprijs van onder de 300 euro.”

Ultrabooks

Een zelfde soort prijsverlaging verwacht Wong voor Ultrabooks. Dit nieuwe segment laptops is volgens Acer niet eens een segment te noemen, maar wordt binnen het bedrijf meer beschouwd als een heel nieuwe productlijn waar segmenten in kunnen ontstaan.

De meeste Ultrabooks (extra dunne, snelle en lichte laptops) kosten nu nog rond de 1000 dollar en de goedkoopste gaan voor 850 dollar over de toonbank. Wong voorspelt dat de gemiddelde prijs voor een Ultrabook nog dit jaar 799 dollar zal zijn met uitschieters naar boven én naar beneden.

Focus

Acer heeft na recente aankondigingen in het tweede kwartaal van 2011 vier verschillende Ultrabooks in het assortiment. “Je mag verwachten dat dat er dit jaar nog veel meer gaan worden”, aldus de topman. Aantallen wil hij niet noemen.

Door de focus op Ultrabooks zal Acer volgens hem volgend jaar harder groeien dan de pc-markt als geheel en dus zal het marktaandeel (weer) toenemen. De afgelopen kwartalen ging het slecht met Acer. Wong zegt daarover: “We hadden een verkeerde strategie. Gingen alleen voor marktaandeel, maar we richten ons nu veel meer op klanttevredenheid en kwaliteit. Dat marktaandeel komt vanzelf.”

Het bedrijf zal daarom ook meer duurdere producten lanceren en zich minder richten op goedkopere pc’s. Acer verkocht in het laatste kwartaal van 2011 al 250.000 Ultrabooks.

Smartphones

Ook op de smartphonemarkt heeft Acer jarenlang een verkeerde strategie gehandhaafd, vindt Wong. “We zijn niet tevreden met onze prestaties op de smartphonemarkt. We hebben providers behandeld als retailers van onze pc’s en dat was niet de juiste manier.”

Volgens Wong moet je je op de smartphonemarkt keer op keer veel meer bewijzen dan op de markt voor pc’s. “En smartphones zijn zó belangrijk voor veel bedrijven inclusief Acer. We hebben daarom deze tak volledig gereset”, legt hij uit.

Acer smartphones zullen in de toekomst meer gericht zijn op diensten en extra functionaliteiten dan op hardware. “We kunnen ze wel een paar millimeter dunner maken en een net iets beter scherm introduceren, maar daar redden we het niet mee.”

Acer Cloud

Voor alle producten – pc’s, tablets en smartphones – hangt bij Acer veel af van de nieuwe clouddienst Acer Cloud. Deze service werd zondag aangekondigd en zal in het tweede kwartaal in Noord-Amerika en China gelanceerd worden. Wereldwijd is de dienst in het vierde kwartaal beschikbaar.

Via Acer Cloud kunnen gebruikers heel eenvoudig foto’s, bestanden en andere media raadplegen op allerlei apparaten. Of het nu tablets, telefoons of computers zijn en of ze nu draaien op Windows Phone, Windows of Android.

Acer verwacht eind 2012 tot 4 miljoen gebruikers en aan het einde van 2013 zelfs tot 15 miljoen. Acer Cloud is ook beschikbaar op apparaten van andere fabrikanten zoals Samsung, Dell en Lenovo, maar Acer-klanten krijgen extra functionaliteiten en voordelen zoals extra snelheid.

Acer Cloud moet er zo voor zorgen dat er meer smartphones, tablets en pc’s van het bedrijf verkocht worden.